Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie, założenia i skuteczność systemu - Czyżewska, Magdalena (Counteracting domestic violence, assumptions and effectiveness of the system, 2022)
Celem pracy jest analiza i ocena systemu służącego ochronie praw ofiar przemocy w rodzinie oraz przeciwdziałaniu przemocy, a także skonfrontowanie założeń prawnych z praktyką ich stosowania. Wskazane zostały różne możliwości, jakie są wykorzystywane w celu przeciwdziałania przemocy, zarówno bezpośrednie, jak i pośrednie. A także trudności, jakie widoczne są w podjętych działaniach, które źródło swe mają w złożoności zjawiska, jakim jest przemoc w rodzinie. Przegląd statystyk policyjnych ukazuje, jak zmienia się skala tego zjawiska na tle zmieniającego się systemu.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 99-110
Keywords: przemoc domowa; przeciwdziałanie przemocy w rodzinie; profilaktyka; edukacja; Niebieska Karta; przemoc w rodzinie