Komentarz do projektu ustawy o wspieraniu resocjalizacji nieletnich z 20 lipca 2021 r. - wybrane zagadnienia - Kobes, Paweł (Commentary on the draft act on supporting the rehabilitation of minors of July 20, 2021 - selected issues, 2022)
Projekt ustawy o wspieraniu resocjalizacji nieletnich z 20 lipca 2021 r. jest kolejną próbą zmiany obowiązujących od 40 lat przepisów dotyczących nieletnich. Pomimo przewidzianych w sferze materialnoprawnej nowych rozwiązań brakuje unormowań prawnych mających na celu zapobieganie demoralizacji nieletnich oraz systemowego i równoczesnego oddziaływania na rodziców. Z brakiem tych dwóch bardzo istotnych aspektów polityki zapobiegania i przeciwdziałania negatywnym zachowaniom nieletnich system prawny zmaga się także od 40 lat.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 42(1)/2022, s. 111-116
Keywords: nieletni; resocjalizacja; zakład poprawczy; profilaktyka