Synteza i biotransformacje flawonoidów z grupą metylową - Krawczyk-Łebek Agnieszka (Synthesis and biotransformation of flavonoids with a methyl group, 2022)
Celem prezentowanej pracy była synteza wybranych aglikonów flawonoidowych z podstawnikiem metylowym (chalkonów, flawanonów i flawonów), a następnie uzyskanie ich pochodnych glikozydowych z wykorzystaniem całych komórek mikroorganizmów w procesie biotransformacji, a także określenie potencjalnych właściwości fizykochemicznych i aktywności wszystkich otrzymanych związków przy użyciu symulacji komputerowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: biotransformacje; flawonoidy z grupą metylową; glikozylacja flawonoidów; entomopatogenne grzyby strzępkowe