Potencjalne wykorzystanie owoców pigwowca (Chaenomeles ssp.) w otrzymaniu innowacyjnych produktów o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych - Turkiewicz Igor (Potential use of Chaenomeles ssp. fruits in obtaining innovative products with programmed, health-promoting properties, 2022)
Celem pracy było określenie i wykorzystanie potencjału bioaktywnego owoców pigwowca (Chaenomeles ssp.) w otrzymaniu innowacyjnych produktów funkcjonalnych o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych ukierunkowanych na prewencję i terapię wybranych stanów patologicznych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: suszenie sublimacyjne; suszenie próżniowe; suszenie rozpyłowe; suszenie konwekcyjne; mikroenkapsulacja; odwadnianie osmotyczne; związki bioaktywne; właściwości przeciwutleniające; cukrzyca typu 2; choroby neurodegeneracyjne