Satellite Laser Ranging to Low Earth Orbiters for Orbit Validation and Determination of Global Geodetic Parameters - Strugarek Dariusz (Laserowe pomiary odległości do satelitów niskich dla walidacji orbit i wyznaczania globalnych parametrów geodezyjnych, 2022)
Przeprowadzone badania po raz pierwszy podejmują temat wykorzystania obserwacji SLR do satelitów na niskich orbitach i nawigacyjnych w celu realizacji międzynarodowych globalnych układów odniesienia i wyznaczenia globalnych parametrów geodezyjnych, tj., współrzędnych geocentrum, ruchu bieguna, i parametru opisującego eksces długości doby.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: laserowe pomiary odległości (SLR); niskoorbitujące satelity (LEO); GNSS; Galileo; ziemskie układy odniesienia; SLRF; globalne parametry geodezyjne; parametry ruchu obrotowego Ziemi (ERP); ruch geocentrum; ruch bieguna; długość doby (LoD); korekta odległości (long-term range bias); korekta opóźnienia troposferycznego (tropospheric delay correction); SLR-PPP