Wpływ Funduszu Leśnego na rozwój sylwanoturystyki w Puszczy Białowieskiej - Jalinik, Mikołaj; Roman, Michał (Impact of the Forest Fund on the development of sylvan tourism in the Białowieża Primeval Forest, 2022)
Fundusz Leśny został utworzony w celu umożliwienia prowadzenia gospodarki leśnej przez nadleśnictwa, w których koszty są wyższe od osiąganych przychodów. Jego zadaniem jest wyrównywanie niedoborów finansowych w nadleśnictwach deficytowych. Lasy Państwowe prowadzą działalność na zasadzie samodzielności finansowej i pokrywają koszty z własnych przychodów. Celem artykułu jest analiza wykorzystania środków pozyskanych z Funduszu Leśnego w nadleśnictwach Białowieża, Browsk i Hajnówka na rozwój sylwanoturystyki w Puszczy Białowieskiej (PB). W badaniach użyto metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem ankiety badawczej i wywiadu bezpośredniego, literatury specjalistycznej oraz sprawozdań finansowo-gospodarczych za lata 2020-2021. Badane nadleśnictwa przeznaczyły najwięcej środków na budowę ścieżek pieszych i rowerowych, wykonanie tablic promujących PB, remont dróg dojazdowych do ,,miejsc mocy”, edukację przyrodniczo-leśną oraz inne usługi związane z ruchem turystycznym na obszarze badanych nadleśnictw.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 38-49
Keywords: Fundusz Leśny; sylwanoturystyka; nadleśnictwo; Puszcza Białowieska; infrastruktura turystyczna; forest fund; sylvan tourism; forest districts; Białowieża forest; tourist infrastructure