Ocena udziału wydatków na lokalny transport zbiorowy w wydatkach z budżetu wybranych miast Polski jako obszar analizy finansowania zrównoważonego rozwoju - Szydłowski, Cezary (Evaluation of the share of expenditures on local collective transport in budget expenditures of selected Polish cities as an area of sustainable development financing analysis, 2022)
Zrównoważony rozwój jest bardzo ważną koncepcją, której istotny obszar stanowi zrównoważony transport publiczny w miastach. Jego funkcjonowanie wymaga odpowiedniego poziomu finansowania przez władze poszczególnych miast. Celem publikacji jest przeprowadzenie analizy udziału wydatków na lokalny transport zbiorowy w wydatkach budżetowych ogółem. Oceny dokonano w odniesieniu do wybranych miast Polski. Badania przeprowadzono przy wykorzystaniu metody analitycznej, metody wnioskowania oraz metody badania dokumentów źródłowych (sprawozdań finansowych). Analiza oceny poziomu wydatków z budżetów wybranych miast wykazała duże zróżnicowanie w ponoszeniu nakładów na lokalny transport publiczny oraz dominującą rolę największych miast Polski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 3, s. 128-141
Keywords: zrównoważony rozwój; lokalny transport publiczny; finanse publiczne; wydatki publiczne; sustainable development; local public transport; public finance; public expenditures