Percepcja wiarygodności internetowych serwisów handlowych w kontekście zachowań konsumenckich - Basińska, Beata; Garnik, Igor; Sikorski, Marcin (Perception of commercial websites credibility in the context of consumer behaviour, 2011)
Celem pracy było sprawdzenie, w jaki sposób zachowania konsumenckie determinowane czynnikami społecznymi różnicują percepcję atrybutów kształtujących wiarygodność internetowych serwisów handlowych. Doświadczenie w transakcjach on-line oraz poczucie własnej skuteczności konsumentów nie przyczyniały się do powstawania różnic. Kobiety, inaczej niż mężczyźni, potrzebowały więcej rekomendacji i były bardziej wyczulone na nieprofesjonalizm w sieci. Jednak może to być warunkowane odmiennością rodzajów kupowanych produktów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 11-19
Keywords: e-commerce; użyteczność; własna skuteczność; wiarygodność; zarządzanie; usability; self-efficacy; credibility; management