Analiza wpływu inflacji na budżet statystycznego polskiego gospodarstwa domowego w pierwszym półroczu 2021 roku - Pióro, Justyna (Inflation impact analysis on the budget of a statistical Polish household in the first half of 2021, 2022)
Problemem dzisiejszej gospodarki Polski jest inflacja, która ma wpływ na wiele aspektów życia Polek i Polaków. Autorka przedstawiła w artykule informacje dotyczące nie tylko inflacji w Polsce, ale również inflacji w ogóle, tłumacząc to zjawisko na wielu płaszczyznach. Zdefiniowała również statystyczne gospodarstwo domowe i sformułowała na ten temat wnioski. Celem artykułu było znalezienie przyczyn inflacji w tendencjach ogólnych, dotyczących m.in. pandemii, cen żywności, energii elektrycznej, gazu, paliw i ich wpływu na budżet zdefiniowanego statystycznego gospodarstwa domowego.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 76-87
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu