Zobowiązania warunkowe i rozliczenia międzyokresowe - Wandzlewicz, Natalia (Contingent liabilities and accrued expenses, 2022)
Artykuł został poświęcony stosunkom prawnym, jakimi są zobowiązania. Jego celem jest nakreślenie ich charakteru na podstawie aktów prawnych i analizy literatury. Skupiono się na zobowiązaniach warunkowych, biernych rozliczeniach międzyokresowych kosztów i rezerwach. Dokonano ich porównania oraz wskazano zarówno podobieństwa, jak i różnice między nimi. Finalnie oceniono wszystkie pozycje jako ważne i współgrające ze sobą elementy rachunkowości.
Rachunkowość / pod. red. Michała Biernackiego i Roberta Kowalaka. - Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 88-94
Keywords: firma rodzinna; inflacja; budżet gospodarstw domowych; Polski Ład; podatkowe grupy kapitałowe; biuro rachunkowe; faktury ustrukturyzowane; leasing samochodu