Wybrane obszary funkcjonowania miast w nowych realiach społeczno-gospodarczych - Kozak, Alicja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022)
W monografii ukazano wybrane obszary funkcjonowania miast XXI wieku (nowoczesnych ośrodków miejskich) w kontekście kształtowania się nowej gospodarki (gospodarki opartej na wiedzy). Autorka książki wyraziła pogląd, że nowe zasady gospodarki, wzmacniane w sposób wręcz lawinowy przez postępującą globalizację, zmieniają zarówno dotychczasowe reguły lokalizacji działalności gospodarczej w mieście, jak i sposób funkcjonowania społeczności miejskiej, prawidłowości zaspokajania potrzeb czy też formułowane oczekiwania. W efekcie współczesne miasta stają przed dylematem wyboru kierunku rozwoju i koniecznością podjęcia działań przygotowujących je na przyszłe zjawiska, które nie w pełni są rozpoznane. Miasta będą zatem zmuszone do funkcjonowania w takiej rzeczywistości, w której proste stochastyczne zasady przewidywania przyszłości są niewystarczające. W książce omówiono wybrane obszary w relacji nowa gospodarka a miasto, problematykę partycypacji mieszkańców w warunkach współczesnych miast, zagadnienia zrównoważonego rozwoju miast na przykładzie eco-city i smart city, a także nowe wyzwania, przed którymi stają miasta w XXI wieku. [nota od autora]
s. 158
Keywords: nowoczesne ośrodki miejskie; metropolie; urbanizacja; partycypacja; konsultacje społeczne; panele obywatelskie; społeczeństwo obywatelskie; budżet obywatelski; gospodarka oparta na wiedzy; model 3T; smart city; eco-cities; zielone miasto; resilient city; domy pasywne; internet rzeczy; recykling; mobilność