Klasyfikacja organizacyjnych przedsięwzięć informatycznych w kontekście szacowania kosztów – ujęcie modelowe - Czarnecka-Chrobot, Beata (Classification of business IT projects in the context of cost estimation – model approach, 2011)
Racjonalne decyzje inwestycyjne, także wobec przedsięwzięć informatycznych, powinny spełniać dwa wymierne kryteria: efektywności ekonomicznej i skuteczności. Badania wykazują, że ocena ex ante tych kryteriów w przypadku takich przedsięwzięć dokonywana jest w praktyce rzadko, czego jedną z zasadniczych przyczyn są trudności we właściwym szacowaniu ich kosztów. Niewłaściwe planowanie kosztów to także jeden z głównych powodów niskiej ich skuteczności. Ocena ex ante kosztów rozważanych przedsięwzięć charakteryzuje się odmiennym stopniem złożoności w zależności od rodzaju podejmowanego przedsięwzięcia. Celem artykułu jest zaproponowanie modelowej klasyfikacji organizacyjnych przedsięwzięć informatycznych w kontekście szacowania kosztów wraz ze wskazaniem tych rodzajów przedsięwzięć, przy których planowanie kosztów sprawia wyjątkowo duże problemy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 62-77
Keywords: racjonalna decyzja inwestycyjna; kryterium efektywności; kryterium skuteczności; przedsięwzięcia rozwoju systemów oprogramowania wspomagających zarządzanie; pracochłonność; rational investment decision; criterion of effectiveness and economic efficiency; business software systems development and enhancement projects; work effort