Opracowanie technologii związków półprzewodnikowych na bazie InP do konstrukcji kwantowego lasera kaskadowego - Badura, Mikołaj (Elaboration of the InP-based semiconductor technology for the construction of a quantum cascade laser, 2022)
Kwantowy laser kaskadowy jest jednym z najbardziej zaawansowanych półprzewodnikowych źródeł promieniowania. W pracy tej została opracowana technologia epitaksjalnego wzrostu elementów składowych struktury kwantowego lasera kaskadowego techniką LP-MOVPE. Przedstawiono również wpływ zastosowania opracowanej technologii na charakterystykę pracy przyrządów laserowych
Keywords: epitaksja; kwantowy laser kaskadowy; MOVPE; technologia półprzewodnikowa