Koopetycja przedsiębiorstw informatycznych - Jelonek, Dorota (Coopetition of IT enterprises, 2011)
Koopetycja jest to sytuacja, w której przedsiębiorstwa jednocześnie konkurują i kooperują ze sobą. Połączenie tych dwóch, postrzeganych jako przeciwstawne, postaw i podjęcie współpracy w zakresie kilku aktywności z jednoczesnym konkurowaniem na innych polach może być jednym ze sposobów na przetrwanie i rozwój przedsiębiorstw. Celem artykułu jest próba wykazania następującej tezy: koopetycja przedsiębiorstw w ramach jednej branży pozytywnie wpływa na umocnienie ich pozycji na rynku oraz jest korzystna dla klientów tych firm. W artykule wykorzystano przykład koopetycji dwóch dużych przedsiębiorstw branży informatycznej: Google i Apple.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 152-159
Keywords: koopetycja; konkurencja; współpraca; Google; Apple; coopetition; competition; cooperation