Analiza możliwości formalnej weryfikacji problemów planowania w kontekście procesów biznesowych - Klimek, Radosław; Ernst, Sebastian (Formal verification of planning problems in the business process context. Analysis of feasibility, 2011)
Artykuł nakreśla relacje między modelowaniem procesów biznesowych (BPM) oraz architektury zorientowanej na usługi (SOA) a metodami planowania (AI Planning), z uwzględnieniem aspektów takich jak modelowanie dziedzin problemów planowania za pomocą narzędzi modelowania procesów biznesowych czy automatycznej aranżacji usług w procesy za pomocą metod planowania. Nakreślono również nowy kierunek badawczy, związany z formalną weryfikacją dziedzin problemów planowania za pomocą wnioskowania dedukcyjnego, w oparciu o wzorce projektowe van der Aalsta i in. dla modeli biznesowych. Formalna weryfikacja realizowana jest z wykorzystaniem wnioskowania dedukcyjnego metodą tablic semantycznych. Własności modelu opisane są w logice temporalnej czasu liniowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 169-183
Keywords: modelowanie biznesowe; planowanie; logika temporalna; formalna weryfikacja; metoda tablic semantycznych; business modeling; planning; temporal logic; formal verification; semantic tableaux method