Wykorzystanie metod płatności w polskich sklepach internetowych - Kunkowski, Janusz; Polasik, Michał (The use of payment methods by Polish online shops, 2011)
Celem pracy było określenie zakresu akceptacji i wykorzystania poszczególnych metod płatności w handlu internetowym w Polsce oraz zbadanie wpływu najważniejszych czynników decydujących o wykorzystaniu tych metod. Dokonano klasyfikacji oraz charakterystyki metod płatności stosowanych w handlu internetowym z punktu widzenia sprzedawców. Przedstawiono wyniki badania ankietowego, obejmującego 715 sklepów internetowych działających w Polsce. Wykazano, że w przypadku Polski utrzymuje się dominacja na rynku dwóch metod płatności: przelewu bankowego i płatności za pobraniem gotówki. Następnie dokonano analizy głównych przyczyn akceptowania metod płatności przez sklepy internetowe, ze szczególnym uwzględnieniem rozpowszechnienia danej metody wśród klientów oraz sprzedawców. Wyniki wskazują na istnienie silnego efektu sieciowego na rynku internetowych usług płatniczych, którego wpływ dominuje nad pozostałymi uwarunkowaniami.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 196-210
Keywords: płatności internetowe; sklepy internetowe; e-przelew; karty płatnicze; e-commerce; internet payment; online shops; e-transfer; debit cards