Wdrażanie zarządzania procesami w średnich organizacjach – proponowana metodyka - Misiak, Zbigniew (Introducing business process management in medium-sized organizations, 2011)
Zarządzanie procesami jest jedną z ważniejszych koncepcji zarządzania pomagających sprawnie osiągać cele organizacji. Istnieje wiele metodyk oraz technik pomagających zarządzać procesami biznesowymi, jednak dla wielu średnich organizacji zainteresowanych wdrożeniem zarządzania procesami problemem jest wybór odpowiedniego podejścia dopasowanego do ich specyfiki i potrzeb. Niniejszy artykuł przedstawia metodykę zarządzania procesami proponowaną dla średnich organizacji, która dzięki swojej prostocie powinna ułatwić wdrożenie zarządzania procesami jako metody zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 267-282
Keywords: proces biznesowy; zarządzanie procesami; podejście procesowe; analiza procesów; business process; business process management; process analysis