Wybrane zagadnienia zarządzania ciągłością działania w aspekcie bezpieczeństwa usług i systemów informatycznych - Rot, Artur (Selected issues on information systems and services security aspects of Business Continuity Management, 2011)
Zarządzanie ciągłością działania (BCM) polega na opracowaniu rozwiązań i procedur umożliwiających takie działanie w sytuacji kryzysowej, które pozwoli na utrzymanie funkcjonowania najważniejszych procesów biznesowych na minimalnym akceptowalnym poziomie. Rozwiązania te są ściśle związane z zapewnieniem nieprzerwanych działań na płaszczyźnie IT. Artykuł przedstawia problematykę BCM w kontekście bezpieczeństwa systemów informatycznych, prezentuje standard BS 25999 oraz normę BS 25777, wspomagającą planowanie, organizację i wdrażanie strategii ciągłości funkcjonowania technologii informacyjno-komunikacyjnych. Przedstawia również informatyczną platformę BCMLogic, która stanowi rozwiązanie wspomagające procesy planowania i zarządzania incydentami oraz sytuacjami awaryjnymi w firmie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 212, s. 295-308
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; ryzyko informatyczne; zarządzanie ciągłością działania; standard BS 25999; standard BS 25777; platforma BCMLogi; information systems security; IS/IT risk; Business Continuity Management; BCMLogic system