Rola i charakter przedsiębiorstw społecznych w Polsce na przykładzie organizacji non profit - Korowaj, Beata (The role and character of social organizations in Poland on the example of non-profit organizations, 2022)
W artykule poruszono problematykę organizacji non profit. Posłużono się metodą analizy dokumentacji, mając na celu ogólne zaprezentowanie organizacji non profit. Opisano na przykład zakres działalności Fundacji Polsat oraz Caritas Polska. Treści zawarte w opracowaniu miały na celu pokazanie, jaką funkcję pełnią przedsiębiorstwa społeczne w Polsce. Po przeprowadzonej analizie można stwierdzić, że organizacje non profit wypełniają lukę między sektorem publicznym a prywatnym w zaspokajaniu potrzeb społeczeństwa.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 26-36
Keywords: trzeci sektor; organizacje pozarządowe; organizacje non profit; third sector; non-governmental organisations; non-profit organizations