Analiza sytuacji osób z niepełnosprawnością na polskim rynku pracy w ostatniej dekadzie ze szczególnym uwzględnieniem wpływu pandemii COVID-19 - Malec, Anita (Analysis of the situation of disabled people in the Polish labour market over the last decade, including the impact of the COVID-19 pandemic, 2022)
Celem badań jest ustalenie sytuacji osób z niepełnosprawnością na polskim rynku pracy w ciągu ostatniej dekady oraz zaproponowanie możliwych rozwiązań, aby poprawić jakość ich życia. Analizę przeprowadzono dla lat 2009-2021, opierając się na: materiałach internetowych, pozycjach książkowych, metodzie sondażu diagnostycznego – wywiadzie pogłębionym na podstawie kwestionariusza ankiety przeprowadzonej przez autorkę z przedstawicielami wybranych organizacji pozarządowych zajmujących się wspieraniem osób z niepełnosprawnością, metodzie porównawczej sytuacji przed pandemią i w trakcie jej trwania w celu pokazania różnicy perspektyw na rynku pracy oraz prostych metodach statystycznych. Hipoteza artykułu brzmi: zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat potrzeb osób z niepełnosprawnością oraz wzrost działań ułatwiających im podjęcie pracy przyczynia się do wzrostu ich aktywizacji zawodowej.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 67-80
Keywords: aktywizacja społeczna; aktywizacja zawodowa; osoby z niepełnosprawnością; organizacje pozarządowe; social activation; professional activation; disabled people; non-governmental organizations