Działalność badawczo-rozwojowa szkolnictwa wyższego w Polsce na tle Unii Europejskiej - Mokrowski, Kacper; Sawicki, Martyn (Research and development activity of higher education in Poland compared to the European Union, 2022)
Działalność badawczo-rozwojowa odgrywa jedną z kluczowych ról w gospodarce opartej na wiedzy. Poprzez inwestycje w działalność B+R możliwy jest trwały i konkurencyjny wzrost gospodarczy państw. Celem tego artykułu jest analiza działalności B+R w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem sektora szkolnictwa wyższego, w odniesieniu do Unii Europejskiej. Dodatkowo podjęto próbę analizy współpracy uniwersytetów z przedsiębiorstwami. Na podstawie przeprowadzonych badań wyciągnięto najważniejsze wnioski: Polska, pomimo ponoszenia coraz większych nakładów finansowych na działalność B+R w sektorze szkolnictwa wyższego, pozostaje wśród najmniej innowacyjnych krajów w UE. Zauważono, że współpraca szkolnictwa wyższego ze światem biznesu przyczynia się do rozwoju innowacyjnych gospodarek, jednak nadal istnieją bariery ograniczające kooperacje tych dwóch podmiotów.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 81-92
Keywords: działalność badawczo-rozwojowa; szkolnictwo wyższe; gospodarka oparta na wiedzy; innowacyjność; przedsiębiorstwa; research and development activity; higher education; knowledge-based economy; innovation; enterprises