Poziom cyfryzacji przedsiębiorstw w Polsce - Miśków, Daria (Digitalization level of enterprises in Poland, 2022)
Zmiany technologiczne stanowią dziś dla przedsiębiorców duże wyzwanie, ale też szansę, pozwalając na łatwiejsze i szybsze nawiązanie interakcji z konsumentem. To, czy przedsiębiorstwo będzie konkurencyjne i spełni oczekiwania konsumentów, w znacznym stopniu zależy od dostosowania się do wirtualnych wymagań. Celem artykułu jest ukazanie istoty cyfryzacji oraz zbadanie stopnia jej wykorzystania w polskich przedsiębiorstwach. Zastosowanymi metodami badawczymi były metoda analizy i krytyki piśmiennictwa, analiza porównawcza i analiza wtórna na podstawie baz danych statystycznych Eurostatu oraz raportu GUS „Społeczeństwo informacyjne w Polsce w 2020 r.” Wykazano, iż przedsiębiorcy w Polsce coraz chętniej wprowadzają zmiany i podążają za trendami, jakie wyznacza cyfryzacja, decydując się na prowadzenie działalności on line.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 102-111
Keywords: cyfryzacja; polskie przedsiębiorstwa; technologie informacyjno-telekomunikacyjne; biznes elektroniczny; e-handel; digitalization; Polish enterprises; information and communication technologies