Zmiana form zatrudnienia jako efekt wzrostu liczby aktywnych innowacyjnie przedsiębiorstw - Pańko, Eliaza (Change in the forms of employment as a result of the increase in the number of innovatively active enterprises, 2022)
Celem badania przedstwionego w artykule była ocena wpływu wzrostu liczby aktywnych innowacyjnie przedsiębiorstw na zmiany form zatrudnienia w latach 2016-2020. Ocenę przeprowadzono na podstawie analizy parametrów charakteryzujących rynek pracy, opierając się na materiałach dostępnych w Internecie, literaturze przedmiotu oraz wynikach analizy porównawczej dotyczącej rynku pracy w kontekście form zatrudnienia w latach 2016-2020. Hipoteza badawcza brzmi: wzrost poziomu aktywnych innowacyjnie przedsiębiorstw zwiększa popularność nietypowych form zatrudnienia.
Ekonomia - wybrane problemy / pod red. Małgorzaty Gasz i Adriany Politaj. - Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2022, s. 112-120
Keywords: nowe technologie; formy zatrudnienia; innowacyjne przedsiębiorstwa; new technologies; forms of employment; innovative enterprises