Gleby organiczne ściółkowe - geneza, właściwości i rola ekologiczna w ekosystemach górskich - Telega Paweł (Folic Histosols - genesis, properties and ecological role in mountain ecosystems, 2022)
Celem naukowym pracy jest określenie warunków występowania i rozmieszczenia gleb organicznych ściółkowych w rejonach górskich Sudetów (Góry Stołowe, Karkonosze), określenie czynników decydujących o ich wykształceniu się w aktualnej postaci i miejscu oraz przedstawienie roli jaką odgrywają w ekosystemach górskich.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: gleby ściółkowe; ściółki leśne; materia organiczna; górskie gleby organiczne; Karkonosze i Góry Stołowe