Znaczenie instytucji otoczenia biznesu we wspieraniu poziomu innowacyjności sektora MŚP - Biernat-Jarka, Agnieszka; Planutis, Ewa (The role of the institutions of business environment in supporting the innovativeness of the SME sector, 2011)
W artykule przedstawiono znaczenie instytucji otoczenia biznesu (IOB) w rozwoju działalności przedsiębiorstw poprzez świadczenie bezpłatnych, proinnowacyjnych usług. Opracowanie prezentuje definicje innowacji, działalności innowacyjnej oraz charakteryzuje typy powiązań w procesie innowacyjnym i instytucje otoczenia biznesu. W artykule omówiono także działanie skierowane do instytucji otoczenia biznesu w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, dzięki któremu świadczone są bezpłatnie proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorców. Zaprezentowano także ocenę usług dla sektora MŚP wspieranych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 11-22
Keywords: instytucje otoczenia biznesu; małe i średnie przedsiębiorstwa; innowacyjność; fundusze unijne