Wpływ przestępczości na poczucie bezpieczeństwa - Socha, Robert (The impact of crime on the sense of security, 2022)
Pierwsze użycie i zwrócenie uwagi na pojęcie lęku przed przestępczością (fear of crime) miało miejsce w drugiej połowie lat 60. XX wieku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej w związku z pojawieniem się w społeczeństwie niepokoju dotyczącego przestępczości. Z uwagi że pojęcie lęku przed przestępczością niesie za sobą większy zakres negatywnych skojarzeń, sugerując fakt przeżywania emocji, a nie pewien sposób postrzegania rzeczywistości, na potrzeby prowadzonych badań przyjęto pojęcie poczucie bezpieczeństwa. Stąd też celem opracowania jest próba ukazania wzajemnych zależności pomiędzy poczuciem bezpieczeństwa a przestępczością w oparciu o przegląd literatury oraz dotychczas przeprowadzonych badań naukowych. Jak wynika z przeprowadzonych badań teoretycznych, poczucie bezpieczeństwa jednostki zależy od wielu czynników, zarówno w kontekście jego wzrostu, jak i spadku, a nie jedynie od poziomu przestępczości. Niniejszy artykuł naukowy stanowi rozwinięcie teoretycznych badań zawartych w publikacji Sense of Security and Crime: The Residents’ Perspective 1.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 43(2)/2022, s. 73-80
Keywords: poczucie bezpieczeństwa; lęk przed przestępczością; przestępczość