Ochrona prawna sygnalistów - wybrane aspekty - Socha, Robert; Wołoch, Alina (Legal protection of whistleblowers - selected aspects, 2022)
Patrząc przez pryzmat zapewnienia bezpieczeństwa społeczeństwu poprzez zapewnienie bezpieczeństwa jednostce, istotnym z punktu widzenia tego społeczeństwa jest wprowadzenie takich regulacji prawnych, które zagwarantują ochronę osobom dokonującym zgłoszenia o naruszeniach prawa, tzw. sygnalistom, dla których w obecnym prawodawstwie jedynym zabezpieczeniem jest właściwy sąd pracy oraz, w niektórych przypadkach, kodeks postępowania karnego. Celem Unii Europejskiej jest wymuszenie – poprzez Dyrektywę – wprowadzenia odpowiednich uregulowań na szczeblu krajowym, które przyczynią się do zapewnienia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa osobom dokonującym zgłoszeń nieprawidłowości zarówno poprzez kanały wewnętrzne przedsiębiorstwa, jak i na szczeblu organów publicznych czy w przypadku ujawnienia publicznego.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 43(2)/2022, s. 81-87
Keywords: ochrona; sygnaliści; bezpieczeństwo; Dyrektywa UE o ochronie sygnalistów