Szwedzka scena polityczna wobec przemian społeczno-gospodarczych w kraju na początku XXI wieku - Czech, Sławomir (The politics of the Swedish welfare state at the beginning of 21st century, 2011)
Partie polityczne odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu ładu społeczno- -gospodarczego każdego kraju. Nie inaczej rzecz się ma w Szwecji, gdzie supremacja partii socjaldemokratycznej przez prawie pół wieku pozwoliła na powstanie szwedzkiego modelu państwa dobrobytu. W minionym dziesięcioleciu tamtejsza scena polityczna doświadczyła jednak wielu zmian, które nie pozostają bez wpływu na politykę społeczno-gospodarczą kraju. Wraz ze spadkiem poparcia społecznego dla socjaldemokracji, w siłę urosły partie centroprawicowe. Ich obecny program polityczny jest jednak znacznie bardziej przychylny państwu dobrobytu niż dawniej; zaakceptowano jego istnienie jako nieodłącznej części szwedzkiej tożsamości. Tym samym teorie rozgraniczające prawicę od lewicy na podstawie stosunku do państwa opiekuńczego nie sprawdzają się w szwedzkiej rzeczywistości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 35-46
Keywords: Szwecja; państwo dobrobytu; partie polityczne