Ograniczanie ryzyka wahań cen i produkcji rolniczej w systemach ubezpieczeniowych - Czyżewski, Andrzej; Stępień, Sebastian (Reducing the risk of price fluctuations of agricultural production under insurance systems, 2011)
Rolnictwo, ze względu na swoiste właściwości czynnika ziemi, jest gałęzią produkcji narażoną na stosunkowo duże ryzyko wahań podaży i cen. W większości przypadków gospodarstwa rolne biernie dostosują swoje działania do zmian koniunktury rynkowej, a w efekcie nadwyżka ekonomiczna przepływa do działów pozarolniczych. Celem artykułu jest zaprezentowanie mechanizmów pozwalających w skuteczny sposób ograniczać ryzyko fluktuacji cen w sektorze rolnym. Opisane zostaną wybrane instrumenty ubezpieczeniowe, a poprzez wskazanie praktycznych przykładów ich wykorzystania, podkreślone zostaną zalety i wady poszczególnych narzędzi. Praca stanowi przegląd polsko- i anglojęzycznej literatury tematu oraz badań własnych autora.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 71-81
Keywords: rolnictwo; ryzyko; ubezpieczenia; polisy indeksowe