O możliwości uprawiania ekonomii opartej na filozofii Karola Wojtyły - Drobny, Paweł (About possibility of basing economics on philosophy of Karol Wojtyła, 2011)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie: czy filozoficzna myśl Karola Wojtyły może stanowić oparcie dla uprawiania nauki, jaką jest ekonomia? Odpowiadając na to pytanie, autor charakteryzuje przede wszystkim miejsce ekonomii w głównym nurcie nauki. Następnie wskazuje na to, co jest właściwym przedmiotem ekonomii i na tej podstawie odpowiada na zadane przez siebie pytanie, wskazując jednocześnie, jakie skutki dla ekonomii mogłoby mieć oparcie jej na filozofii wojtyliańskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 96-109
Keywords: ekonomia; przedmiot ekonomii; metodologia ekonomii; filozofia ekonomii