Kontrowersje wokół strategii przystąpienia do strefy euro nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej - Gajda-Kantorowska, Małgorzata (The controversy over the euro adoption strategies in the new EU member states, 2011)
Nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej, które dotąd nie przystąpiły do III etapu Unii Gospodarczo-Walutowej, muszą liczyć się ze znacznym opóźnieniem terminu przyjęcia euro, a w skrajnym przypadku – rozważyć dokonanie jednostronnej euroizacji. Z jednej strony wystąpienie kryzysu o charakterze globalnym spowodowało pogorszenie wskaźników makroekonomicznych będących podstawą kryteriów z Maastricht, z drugiej – wiodące kraje strefy euro stwarzają efektywne przeszkody utrudniające rozszerzenie wspólnego obszaru walutowego. Na opóźnienie wpływają również zmiany postrzeganych korzyści i kosztów integracji monetarnej związane z wpływem kryzysu na funkcjonowanie Unii Gospodarczo- Walutowej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 119-130
Keywords: nowe kraje członkowskie; euro; strategie