Statystyczna analiza cen na krakowskim rynku nieruchomości mieszkaniowych w 2007 roku - Grabowski, Tadeusz Konrad (Statistical price analysis in the housing market in Kraków in 2007, 2011)
Kraków jest miastem o wyjątkowym charakterze. Chcąc tutaj zamieszkać, możemy wybierać pomiędzy XIX-wiecznymi kamienicami, komunistycznymi blokowiskami, secesyjnymi plombami oraz modernistycznymi willami. Nie brakuje również w mieście nowoczesnych, luksusowych realizacji pod prestiżowymi adresami, które przyciągają najbogatszych. Ta różnorodność przekłada się na olbrzymie zróżnicowanie cenowe stanowiące duży problem dla kupujących mieszkania. Ma to jednak również dobre strony, ponieważ każdy może spokojnie znaleźć coś dla siebie, niezależnie od tego, jaką kwotą dysponuje.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 141-153
Keywords: mieszkalnictwo; analiza; ceny; rynek; nieruchomości