Ewolucja budżetu i polityki budżetowej w Wielkiej Brytanii jako wynik oddziaływania otoczenia - Horodecka, Anna (Evolution of the budget in Great Britain as a consequence of evolving environment, 2011)
Budżet jest w obecnych czasach bardzo wrażliwym tematem zwłaszcza w realizacji polityki społecznej. Konieczność zapewnienia harmonii między rozwojem gospodarczym, który hamują zbyt wysokie obciążenia podatkowe, a pokojem społecznym, który zapewnia wystarczająco wysoki poziom zabezpieczenia społecznego (czyli wydatków budżetowych), jest nie tylko dylematem obecnej postindustrialnej epoki, ale również wcześniejszych: merkantylizmu (poł. XVI w. do poł. XVIII w.) i industrializmu (poł. XVIII w. do poł. XX w.). Podstawową tezą artykułu jest to, że zmiany zachodzące w budżecie i w polityce budżetowej są spowodowane zmianami w otoczeniu, zwłaszcza tymi charakterystycznymi dla danego etapu ewolucji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 154-169
Keywords: budżet; polityka gospodarcza; otoczenie; ewolucja