Struktura popytu globalnego w Polsce - Jędruchniewicz, Andrzej (Structure of global demand in Poland, 2011)
Popyt globalny jest jedną z głównych wielkości ekonomicznych, które określają równowagę w gospodarce. Głównym celem opracowania było przedstawienie znaczenia poszczególnych elementów składowych popytu globalnego w całości popytu finalnego polskiej gospodarki. W latach 2003-2009 struktura popytu globalnego była zmienna, ale różnice w poszczególnych latach nie były rewolucyjne. W 2009 r. przedstawiała się ona następująco: 63% popytu globalnego stanowiła prywatna konsumpcja gospodarstw domowych, 10% – prywatne inwestycje, 30% – zakupy dóbr i usług dokonywane przez instytucje rządowe i samorządowe, a deficyt handlu zagranicznego pomniejszał popyt finalny w Polsce o 3%. Spożycie ogółem stanowiło 80% popytu, inwestycje ogółem zaś – 20%.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 182-192
Keywords: popyt globalny; popyt krajowy; eksport netto