Innowacje a dynamika konkurencji: podejście ewolucyjne - Kijek, Tomasz (Innovation and dynamics of competition: evolutionary approach, 2011)
W pierwszej części opracowania omówiono znaczenie innowacji w teoriach konkurencji zaliczanych do różnych nurtów ekonomicznych. Następnie przedstawiono założenia ekonomii ewolucyjnej i scharakteryzowano model konkurencji Nelsona–Wintera, na podstawie którego przeprowadzono zestaw symulacji zachowań podmiotów rynkowych i ewolucji struktury rynku z uwzględnieniem zróżnicowanych reżimów technologicznych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 242-253
Keywords: innowacje; konkurencja; ekonomia ewolucyjna