Stabilizacja makroekonomiczna Polski na tle strefy euro - Koberska, Zuzanna (Macroeconomic stabilization of Poland in comparison with the euro area, 2011)
Głównym celem artykułu jest próba oceny postępów Polski w procesie stabilizacji makroekonomicznej na tle strefy euro w latach 1999-2009. Osiągnięcie wysokiego stopnia stabilizacji gospodarczej jest szczególnie istotne dla Polski jako potencjalnego kraju kandydującego w przyszłości do strefy euro. Na początku artykułu przedstawiono wskaźniki stabilizacji makroekonomicznej oraz metodę magicznego pięciokąta stabilizacji makroekonomicznej (metoda PSM), służącą do pomiaru stopnia stabilizacji danej gospodarki. Następnie zaprezentowano modyfikacje wprowadzone do metody PSM przez autorkę pracy. W kolejnej części omówiono wyniki empirycznej analizy polskiej gospodarki na tle sytuacji gospodarczej strefy euro przy wykorzystaniu zmodyfikowanej metody magicznego pięciokąta.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 254-265
Keywords: stabilizacja makroekonomiczna; magiczny pięciokąt stabilizacji makroekonomicznej; gospodarka polska; strefa euro