Rola samorządu terytorialnego w stymulowaniu innowacyjności i budowaniu płaszczyzn współpracy instytucjonalnej na poziomie regionalnym - Kogut-Jaworska, Magdalena (The role of local government in stimulating innovation and building institutional cooperation platforms on the regional level, 2011)
Przemiany zachodzące w warunkach globalizacji i integracji powodują, że rola samorządów regionalnych w tworzeniu ekonomicznych sukcesów poszczególnych krajów wzrasta. Region staje się jednym z najważniejszych poziomów wsparcia, co jest korzystne dla procesów tworzenia, absorpcji i dyfuzji innowacji. Autorka niniejszego artykułu przedstawia teoretyczny i empiryczny kontekst, dotyczący zwłaszcza charakterystyki istoty i znaczenia innowacji w rozwoju regionalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 266-277
Keywords: finanse samorządowe; rozwój lokalny i regionalny; innowacje