Mity wokół liberalnego państwa dobrobytu - Kowalski, Ryszard (Myths about the liberal welfare state, 2011)
Według niektórych ekonomistów istnieje stały konflikt między efektywnością a redukcją nierówności (lub wielkością/hojnością państwa dobrobytu). Liberalny model państwa dobrobytu cechują niskie publiczne wydatki socjalne oraz duże nierówności dochodowe. Może być on przez to postrzegany jako lepszy – ze względów ekonomicznych lub pozaekonomicznych – od modelu socjaldemokratycznego bądź konserwatywnego. Jednak powielanie tego neoliberalnego dogmatu to raczej efekt wiary niż badań. Ekonometryczne analizy dają różne rezultaty i nie sposób twierdzić, że zdecydowana większość wskazuje na pozytywny wpływ niskich wydatków socjalnych na wzrost gospodarczy. Nie sposób także określić kierunku oddziaływania nierówności dochodowych na PKB. Większe nierówności obniżają natomiast mobilność międzypokoleniową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 316-325
Keywords: państwo dobrobytu; wzrost gospodarczy; nierówności dochodowe; mobilność międzygeneracyjna