Gospodarcze aspekty wpływu zmian demograficznych na polski rynek pracy - Kryńska, Elżbieta (Influence of demographic changes on the Polish labour market – economic aspects, 2011)
Celem opracowania jest identyfikacja gospodarczych aspektów wpływu zmian demograficznych na polski rynek pracy. Identyfikacji tej dokonano na podstawie analizy zbiorowości potencjalnych zasobów pracy mających miejsce w latach 1980-2009 oraz przewidywanych do 2035 r. Analizie poddano dynamikę, wielkość i strukturę potencjalnych zasobów pracy oraz relacje między zbiorowością osób w wieku produkcyjnym i populacjami w wieku nieprodukcyjnym. Jej wyniki pozwoliły na wyodrębnienie trzech głównych gospodarczych aspektów wpływu zmian demograficznych na polski rynek pracy. Są nimi: zmienność poziomu i tendencji rozwojowych liczebności potencjalnych zasobów pracy, zmiany relacji między zbiorowością osób w wieku produkcyjnym a populacjami osób w wieku przed- i poprodukcyjnym oraz proces starzenia się potencjalnych zasobów pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 362-375
Keywords: rynek pracy; podaż pracy; popyt na pracę; zosoby pracy