Rozwój lokalnych rynków pracy na przykładzie województwa zachodniopomorskiego - Marciniak, Mirosława (The development of local labour markets on the example West Pomeranian voivodeship, 2011)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań dotyczących rozwoju lokalnych rynków pracy województwa zachodniopomorskiego. Stwierdzono, że rynek pracy regionu jest zróżnicowany terytorialnie. Najkorzystniejsza sytuacja występuje na rynku pracy w rejonach głównych miast województwa – Szczecina i Koszalina oraz na terenach nadmorskich – powiat kołobrzeski i Świnoujście. Różna była również skuteczność poszczególnych jednostek samorządowych w absorpcji środków unijnych przeznaczonych na rozwój zasobów ludzkich. Reasumując, sytuacja na lokalnych rynkach pracy jest nadal niezadowalająca i wymaga większego zaangażowania ze strony lokalnych władz i innych interesariuszy w pozyskiwaniu środków finansowych na rozwój rynku pracy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 437-449
Keywords: lokalny rynek pracy; strategia rozwoju; outplacement