Ekonomiczne przesłanki prowadzenia polityki wolnego handlu w warunkach wczesnego rozwoju gospodarczego - Myszczyszyn, Janusz (Economic rationale of free trade policy in an early development of capitalism, 2011)
W XIX wieku, w wyniku implementacji dorobku przewrotu technicznego i kolejnych fal industrializacji, rozwoju kapitalizmu i myśli naukowej, polityka gospodarcza wielu państw uległa zasadniczym zmianom. W pierwszej połowie wieku dominował protekcjonizm, w połowie stulecia popularna była polityka wolnego handlu, w latach 70. powróciła polityka neoprotekcjonizmu. Autor przedstawia ekonomiczne podstawy idei wolnego handlu i rozwój myśli ekonomicznej oraz analizuje wpływ wymiany międzynarodowej na wzrost i rozwój gospodarczy państw kapitalistycznych i tworzenie fundamentów gospodarki światowej. Jednocześnie, wykorzystując liczne dane statystyczne i dorobek ekonomistów, próbuje wyjaśnić, jakie korzyści i koszty wynikają z wolnej wymiany handlowej, oraz rozważa ekonomiczne argumenty przemawiające za polityką protekcjonistyczną.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 1, s. 497-507
Keywords: wolna wymiana handlowa; stawki celne; protekcjonizm; liberalizm; rozwój gospodarczy