Prawo rynków w ujęciu Jeana-Baptiste'a Saya oraz polemika wokół autorstwa prawa - Pęciak, Renata (The Market Law Expressed by Jean-Baptiste Say and Polemics Connected with Its Authorship, 2011)
Najczęściej przytaczaną formułą prawa rynków jest zaproponowana przez jednego z najżarliwszych adwersarzy prawa, a mianowicie - Johna Maynarda Keynesa. Artykuł stanowi próbę syntetycznego ujęcia prawa rynków w interpretacji Jeana-Baptiste'a Saya. W pierwszej części została omówiona istota tego prawa w ujęciu francuskiego klasyka. Wielu ekonomistów, zarówno klasycznych, jak i współczesnych, przyznaje pierwszeństwo autorstwa koncepcji Sayowi, jednak pojawiają się również przeciwnicy tej tezy, wskazując na pierwszeństwo m.in. Jamesa Milla. Druga część artykułu przedstawia kwestię związaną z kontrowersjami wokół autorstwa prawa.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 58-69
Keywords: Jean-Baptiste Say; prawo rynków; ekonomia klasyczna; prawo Saya