Innowacyjność makroregionu Polski Wschodniej w latach 2000-2013. Problemy, tendencje, perspektywy - Piechnik, Mieczysław (Innovation of the Macro-Region of Eastern Poland in the Years 2000-2013. Problems, Trends, Perspectives, 2011)
Artykuł przestawia problematykę innowacyjności i jej rozwój w kontekście Programu Operacyjnego Rozwoju Polski Wschodniej 2007-2013. W pierwszej części przybliżono politykę regionalną, która od 2000 r. tworzyła podstawy ekonomicznego rozwoju województw, co znalazło odzwierciedlenie w licznych programach inicjujących powstawanie nowoczesnej gospodarki. W dalszej części dokonano próby oceny innowacyjności na obszarze Polski Wschodniej na podstawie wybranych wskaźników regionalnych kreujących konkurencyjną gospodarkę oraz wskazano potencjał naukowo-badawczy i instytucjonalny inspirujący nowe procesy innowacyjne w gospodarce Polski Wschodniej. W końcowej części artykułu podkreślono, że sukces innowacyjnej gospodarki na obszarze Polski Wschodniej będzie w dużej mierze uzależniony od stopnia wykorzystania funduszy Unii Europejskiej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 70-83
Keywords: innowacyjność; polityka regionalna; strategia rozwoju; programy operacyjne