Rynek nieruchomości rolniczych i jego makroekonomiczne uwarunkowania - ujęcie przestrzenne - Pietrzykowski, Robert (Agricultural Land Market and Its Macroeconomic Conditions - Spatial Approach, 2011)
W pracy przedstawiono analizę cen ziemi rolniczych w latach 1999-2010. Analizę przeprowadzono dla gleb dobrych (pszenno-buraczanych), średnich (żytnio-ziemniaczanych) i słabych (piaszczystych). W celu określenia związków ceny ziemi rolniczej z lokalizacją przeprowadzono analizę przestrzenną z uwzględnieniem macierzy wag zbudowanej w oparciu o macierz odległości. Do budowy macierzy odległości wykorzystano cechy o charakterze makroekonomicznym. W analizie wykorzystano: globalny i lokalny współczynnik korelacji Morana oraz analizę skupień.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 94-106
Keywords: ceny ziemi rolnej; czynniki makroekonomiczne; analiza przestrzenna