Efektywność zatrudnienia dotowanego osób niepełnosprawnych w Polsce w latach 2007-2010 - Politaj, Adriana; Koza, Andrzej (Effectiveness of Subsidized Employment of Persons with Disability in Poland in the Years 2007-2010, 2011)
Osoby niepełnosprawne pomimo swych ułomności w pewnych warunkach są atrakcyjnymi pracownikami. Należne pracodawcom dotacje z Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych na pokrycie kosztów zatrudnienia oraz inne formy pomocy finansowej istotnie podnoszą konkurencyjność osób niepełnosprawnych na rynku pracy. W latach 2007-2010 zatrudnienie osób niepełnosprawnych wyraźnie się zwiększyło, pomimo ogólnie złej sytuacji na rynku pracy w Polsce. Pracodawcy poszukujący sposobów na obniżenie kosztów działania w warunkach kryzysu gospodarczego realizowali te zamierzenia dzięki zatrudnianiu osób niepełnosprawnych i pobieraniu należnych dotacji z PFRON na zatrudnienie tych osób.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 119-130
Keywords: osoby niepełnosprawne; zatrudnienie; pomoc publiczna