Demografia MŚP w latach 2005-2009 w wybranych gminach na podstawie danych z ewidencji działalności gospodarczej - Rakowska, Joanna (SME Demography in 2005-2009 in Selected Communes, Based on Data from Registers of Economic Activity, 2011)
Uzyskanie rzetelnych statystyk dotyczących sektora małych i średnich przedsiębiorstw, ich poprawna interpretacja, monitorowanie zmian zachodzących w tym sektorze oraz definiowanie ich przyczyn są niezbędne do określenia optymalnych kierunków wsparcia MŚP, opracowania instrumentów pomocowych dla tego sektora oraz ewaluacji ich efektów i efektywności. Artykuł prezentuje wyniki analizy zmian demografii MŚP na podstawie miar zaproponowanych przez autorkę: stopy przyrostu populacji, współczynników rejestracji, wyrejestrowań i przetrwania MŚP oraz udziału kobiet w zakładaniu nowych MŚP w latach 2005-2009 w wybranych 10 gminach województwa mazowieckiego, na podstawie danych pierwotnych z ewidencji działalności gospodarczej oraz danych wtórnych GUS. Uzyskane wyniki badań ilościowych poddano weryfikacji na podstawie wyników badań jakościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 141-153
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; demografia MŚP