Procesy konwergencji krajów Unii Europejskiej w latach 2000-2010 - Rosiek, Janusz (The Convergence Processes in the EU-Countries in 2000-2010, 2011)
W artykule podjęto próbę analizy przebiegu procesów konwergencji realnej w krajach UE w latach 2000-2010. Skoncentrowano się przede wszystkim na poziomie krajowym, ale pokazano też podstawowe tendencje na poziomie regionalnym. W analizie wykorzystano podstawowe mierniki konwergencji realnej: PKB, stopa bezrobocia i zatrudnienia, a także mierniki związane z regionalnym zróżnicowaniem PKB w regionach UE. Zostały one wykorzystane do obliczania podstawowych wskaźników: rozstępu, odchylenia standardowego oraz opartego na nim współczynnika zmienności. Z konieczności skupiono się tylko na wybranych aspektach procesów konwergencji. Z tego powodu prezentowane wnioski należy rozpatrywać z ostrożnością i wnikliwie porównywać je z zawartymi w innych publikacjach, gdyż konwergencja jest zjawiskiem niesłychanie złożonym i wieloaspektowym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 176-188
Keywords: konwergencja; beta; sigma i gamma; Unia Europejska; stopa zatrudnienia; stopa bezrobocia; PKB per capita