Zmiany w nadzorze nad polityką budżetową w unii gospodarczej i walutowej - Stabryła-Chudzio, Katarzyna (The Changes in Surveillance of the Fiscal Policy in the Economic and Monetary Union, 2011)
W artykule przedstawiono propozycje instytucji unijnych w zakresie monitorowania sytuacji finansów publicznych krajów członkowskich. Oprócz modyfikacji w istniejącym od 1997 r. Pakcie Stabilności i Wzrostu, zaproponowano nowe akty prawne określające działania w razie powstania lub zagrożenia nierównowagi gospodarczej. W oparciu o przygotowany szczegółowy zestaw mierników Komisja będzie sprawdzać, czy nie dochodzi do zaburzenia równowagi w określonym sektorze gospodarki. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy nowe rozwiązania przyczynią się do większej koordynacji krajowych finansów publicznych, skoro wiele z nich stanowi powtórzenie z roku 2005. Ze względu na zapowiedź wprowadzenia nowych ram nadzoru makroekonomicznego od połowy 2011 r. w opracowaniu posłużono się projektami unijnych aktów prawnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 189-198
Keywords: Pakt Stabilności i Wzrostu; polityka budżetowa; deficyt budżetowy; dług publiczny