Wpływ zmian kursów walutowych na handel międzynarodowy w warunkach globalnej recesji - Staszczak, Dariusz Eligiusz (Influence of Exchange Rates Changes on the International Trade in the Global Recession Terms, 2011)
Artykuł jest analizą wpływu zmian kursów walutowych na międzynarodowy handel towarowy w warunkach globalnej recesji. Autor zwraca uwagę na zmiany w saldzie towarowego handlu zagranicznego poszczególnych krajów będących eksporterami netto i importerami netto. Zmiany kursu walutowego mają istotny wpływ na to saldo, zwłaszcza w warunkach globalnej recesji, kiedy konkurencyjność cenowa zyskuje na znaczeniu, w efekcie spadku globalnego popytu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 199-212
Keywords: handel międzynarodowy; globalna recesja; kursy walutowe; kraje eksporterzy i importerzy netto