Możliwości stosowania idei flexicurity w praktyce - Szymańska, Anita (The Concept of Flexicurity in Practice, 2011)
Idea flexicurity to próba połączenia elastyczności rynku pracy z bezpieczeństwem socjalnym. W kilku krajach UE (np. Dania, Holandia) model rynku pracy oparty na tej idei funkcjonuje z powodzeniem, jakkolwiek pociąga za sobą stosunkowo wysokie koszty, a jego stosowanie wymaga określonych uwarunkowań historycznych, politycznych i społecznych. Unia Europejska propaguje ideę flexicurity wśród państw członkowskich jako skuteczne rozwiązanie problemów występujących na rynku pracy, pozostawia jednak dużą swobodę w zakresie kształtowania modelu rynku pracy przez poszczególne kraje. Istotnym elementem w procesie budowy modelu rynku pracy pozostaje ocena efektywności zastosowanych rozwiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 168; T. 2, s. 282-294
Keywords: flexicurity; elastyczność; bezpieczeństwo; model rynku pracy